چهارشنبه ۰۲ آبان ۰۳
گاز یکی از حالات ماده است که در آن ذرات می توانند آزادانه در جهات مختلف حرکت کنند. مواد گازی کاربرد وسیعی دارند و محدود به محیط های صنعتی نمی شوند. همه ما از گازها در زندگی روزمره خود به روش های مختلف در شب و روز استفاده می کنیم، اگرچه ممکن است از این استفاده گسترده آگاه نباشیم. گازها در بسیاری از زمینه های زندگی ما ضروری هستند و دقیقاً به همین دلیل است که قیمت خط لوله گاز خانگی و نوسانات آن مهم است. هدف و عملکرد لوله گاز چیست و چگونه کار می کند؟ گاز از طریق خط لوله از محل تولید به محل مصرف منتقل می شود. در ساختمان ها انتقال گاز از طریق خطوط لوله گاز به تمامی نقاط مصرف داخل ساختمان ضروری است. اما خطوط گاز به دلایل ایمنی بسیار مهم هستند و باید طبق الزامات و استانداردها ساخته شوند.

لوله گاز چیست؟

خط لوله گاز یک خط لوله فولادی یا پلی اتیلن است که برای انتقال گاز از پالایشگاه به ایستگاه افت فشار گاز در ورودی شهر برای توزیع طراحی شده است. لوله های گاز در صنایع پتروشیمی، ساختمان ها، نیروگاه ها، پالایشگاه ها و سالن های صنعتی کاربرد دارند. البته از این لوله ها در لوله کشی سیستم هوای فشرده نیز استفاده می شود. با این حال، در بخش توزیع گاز، خطوط لوله به دو دسته تقسیم می شوند: خطوط لوله تامین و خطوط لوله شبکه توزیع. خطوط لوله تامین، وظیفه انتقال گاز از ایستگاه های کاهش فشار به شهرها را بر عهده دارند. سپس شبکه توزیع گاز طبیعی را در خطوط لوله شهر توزیع و توزیع می کند.

انواع لوله های گاز ساختمانی

اتصال گاز خانگی ساختمان به دو صورت روی زمین یا توکار انجام می شود. برای ورود گاز به داخل ساختمان، لوله کشی به صورت لوله سطحی و در داخل ساختمان به عنوان لوله تاسیساتی انجام می شود. البته از نظر برنامه ریز و مجری پروژه در برخی از ساختمان ها می توان از لوله های ثابت کننده داخل ساختمان نیز استفاده کرد. به عنوان مثال ساختمان های قدیمی که لوله های گاز آنها نیاز به بازسازی دارند یا ساختمان هایی که قبل از گازرسانی شهرها ساخته شده اند به عنوان نما لوله گذاری می شوند. اگرچه قیمت لوله گازی خانگی ارزان‌تر است، اما افشای آن باعث خطرناک‌تر شدن آن می‌شود. سرعت اجرای Rokar-Piping بسیار بالاست و در صورت نیاز به سرعت قابل دسترسی است. اما یکی از ایراداتی که همیشه به همراه دارد، عدم زیبایی و عدم تاثیرگذاری آن است. این خطوط گاز چه نوع خطوطی هستند؟ خطوط گاز در نسخه های مختلف ساخته و تحویل می شود. رایج ترین نوع خط گاز صفحه سیاه است. این لوله ها عمدتا به صورت آلیاژی ساخته می شوند. قیمت ورق مشکی تاثیر زیادی در انتخاب این ماده دارد. مهم ترین دلیل استفاده از عناصر آلیاژی در ساخت خطوط لوله گاز، افزایش امکانات استفاده و مقاومت لوله در برابر آسیب های احتمالی است. لوله های گاز در چهار نسخه تولید می شوند:

  • فولاد: این نوع لوله های تولیدی نسبت به طرح های دیگر انعطاف پذیری بیشتری دارند. در مناطق مرطوب تر از لوله گالوانیزه استفاده می شود.
  • برنج: انواع شیر و اتصالات گاز از این ماده ساخته می شود.
  • مس: برای برخی از قطعات خاص استفاده می شود و استفاده از لوله های مسی به صورت لوله مانیسمان در مناطق خاصی ممنوع است.
  • پلی اتیلن: استفاده از لوله های پلی اتیلن بیش از پیش افزایش یافته است. این لوله ها معمولا در شبکه های گازرسانی شهری استفاده می شوند.

قیمت لوله کشی با استفاده از لوله گازی

قیمت خط لوله گاز به چه عواملی بستگی دارد؟ لوله کشی گاز یکی از مهمترین مراحل در بخش ساختمانی است و به پروژه هایی اطلاق می شود که در آن لوله کشی هایی برای انتقال گاز شهری به قسمت های مختلف ساختمان انجام می شود. توزیع گاز در سرتاسر ساختمان یا حذف و افزودن این امکان در قسمت های خاصی از ساختمان. بنابراین قیمت لوله گاز خانگی به عوامل زیر بستگی دارد. مصالح مورد نیاز پروژه یکی از عوامل موثر بر قیمت لوله گاز خانگی، شیر گاز و اتصالات مربوطه می باشد. با افزایش طول خط لوله، حقوق لوله کش نیز به همان نسبت افزایش می یابد. قیمت لوله گاز به صورت کنتور محاسبه می شود و همچنین هزینه لوازم و مواد از جمله: برخی موارد مانند قیمت لوله مشکی، اتصالات و حتی الکترود بر اساس تعداد محاسبه می شود. نوع و وسعت کارهای لوله کشی جزئی. به دلیل تنوع زیاد، برای کارهای کوچک مربوط به خطوط گاز هزینه خاصی وجود ندارد. قیمت لوله کشی گاز با توجه به کارهای کوچک مانند تغییر جهت لوله گاز در آشپزخانه، کنارگذر و لوله گاز تا 3 متر و همچنین جابجایی یا انسداد لوله های گاز بسیار متفاوت است. بررسی قیمت خط گاز خانگی و تجهیزات خط گاز نیز بر عهده مالک ساختمان است. نقشه لوله کشی گاز ساختمان یکی از عوامل دیگری است که بر قیمت لوله کشی گاز خانه، نقشه یا مسیر لوله کشی تاثیر می گذارد. مسافت طولانی در خطوط لوله گاز قیمت های متفاوتی را به همراه دارد. موقعیت پروژه و هزینه های حمل و نقل در محل می تواند بر قیمت خط لوله گاز داخلی تأثیر بگذارد. یکی از بزرگترین هزینه های خطوط لوله گاز، حمل و نقل و حمل لوله ها و حمل آنها به محل پروژه است. نوع اتصالات یکی دیگر از عوامل تعیین کننده در قیمت لوله گاز، نوع اتصالات و تجهیزات ساختمانی مورد استفاده می باشد. نصب لوله های گاز در پروژه به دو صورت لوله کشی و پوششی تعبیه شده و اجرای لوله کشی ساختمان به صورت خطوط لوله تعبیه شده هزینه بیشتری دارد.

سخن پایانی

خط لوله گاز نوعی خط لوله است که برای انتقال گازها به ویژه گاز طبیعی استفاده می شود. کاربرد اصلی خطوط لوله گاز، انتقال گاز طبیعی از میادین گاز طبیعی یا کارخانه های فرآوری گاز برای مقاصد صنعتی، تجاری و خانگی است. گاز طبیعی یکی از منابع انرژی پاک و مقرون به صرفه است و به طور گسترده در سراسر جهان برای رفع نیازهای مختلف مصرف کنندگان استفاده می شود.
لوله ها دستگاه هایی هستند که در حمل و نقل سیالات، ساخت مخازن تحت فشار، صنایع نظامی و سایر کاربردهای گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. در زبان لاتین، لوله ها به طور کلی با دو کلمه "لوله" و "لوله" معرفی می شوند. در ظاهر هر دو کلمه به معنای لوله هستند اما از نظر کاربرد و محل استفاده با هم تفاوت دارند. لوله ها به لوله هایی گفته می شود که وظیفه انتقال سیالات از نقطه ای به نقطه دیگر و در فواصل نسبتا طولانی را بر عهده دارند. با این حال، لوله به لوله هایی گفته می شود که وظیفه گردش سیال در یک سیستم یا ماشین را بر عهده دارند. لوله ها بر اساس جنبه های مختلف از جمله مواد، کاربرد و فرآیند ساخت طبقه بندی می شوند.
بسته به نوع آنها به دو دسته کلی لوله های فلزی و غیرفلزی تقسیم می شوند. متداول ترین لوله های فلزی مورد استفاده عبارتند از فولاد، چدن، مس، آلومینیوم، مانیسمان و لوله های سربی. لوله های غیر فلزی شامل لوله های پلیمری، شیشه ای، بتنی و سفالی می باشد. جدول زیر استفاده از انواع لوله ها را بر اساس جنسیت نشان می دهد. فرآیند تولید لوله بسته به نوع لوله متفاوت است. برای مثال، لوله‌های پلیمری معمولاً با اکستروژن پلیمری و قالب‌گیری تزریق پلاستیک، لوله‌های بتنی و سفالی با ریخته‌گری، لوله‌های شیشه‌ای با ریخته‌گری شیشه‌ای ذوب شده و لوله‌های فلزی اغلب با اکستروژن ساخته می‌شوند. در زیر به معرفی لوله مانیسمان و نحوه اطلاع از قیمت لوله مانیسمان و نحوه ساخت و استفاده از این محصول می پردازیم.

دسته بندی لوله های فولادی

لوله های فولادی از نظر ساختمانی به دو دسته جوشی و بدون درز تقسیم می شوند.
لوله های مهر و موم شده

لوله های کامپوزیت لوله هایی هستند که از جوش دادن لبه گرد یک ورق پس از عبور از چند غلتک ساخته می شوند. آنها به دو دسته تقسیم می شوند: مفصل مستقیم و مفصل مارپیچی. لوله های درز مستقیم به دلیل ساخت سخت و استحکام کمتر معمولاً در کاربردهای کمتر و محدوده قطر کمتر استفاده می شوند. در مقابل، لوله های اتصال مارپیچی به دلیل مزایای زیر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. در اینجا به مزایای این لوله ها در مقایسه با لوله های اتصال مستقیم می پردازیم.

آنها را می توان از نظر قطر و ضخامت در طیف گسترده ای تولید کرد.
شکل نهایی آنها بدون نیاز به عملیاتی مانند کالیبراسیون مستقیم که جوشکاری و نصب لوله ها در محل را تسهیل می کند، با دقت بسیار بالایی به دست می آید.
توزیع تنش در لوله ها بسیار یکنواخت تر از لوله های جوشی طولی است. به عبارت دیگر توزیع انرژی در اطراف جوش یکنواخت تر است و خواص مکانیکی یکنواخت تری ایجاد می شود که منجر به افزایش مقاومت شکست لوله می شود.
لوله های با اتصالات مارپیچی در برابر ضربه، فشار بالا و نوسانات دما مقاومت بیشتری دارند.
لوله های آب بندی شده برای انتقال مایعاتی مانند آب و فاضلاب، نفت و گاز در فشار و دمای محیط استفاده می شود.

لوله های درزدار

لوله های کامپوزیت لوله هایی هستند که از جوش دادن لبه گرد یک ورق فلزی پس از عبور از چند غلتک ساخته می شوند. آنها به دو دسته تقسیم می شوند: مفصل مستقیم و مفصل مارپیچی. لوله های اتصال مستقیم به دلیل ساختار سخت و استحکام کمتر معمولاً در کاربردهای کمتر و محدوده قطر کمتر استفاده می شوند. در مقابل، لوله های اتصال مارپیچی مانند لوله اسپیرال  به دلیل مزایای زیر کاربرد بیشتری دارند. در اینجا به مزایای این لوله ها در مقایسه با لوله های اتصال مستقیم می پردازیم.

  • آنها را می توان از نظر قطر و ضخامت در طیف گسترده ای تولید کرد.
  • شکل نهایی آنها بدون نیاز به عملیاتی مانند کالیبراسیون مستقیم که جوشکاری و نصب لوله‌ها را در محل آسان‌تر می‌کند، با دقت زیادی به دست می‌آید.
  • توزیع تنش در لوله ها بسیار یکنواخت تر از لوله های جوشی طولی است. به عبارت دیگر توزیع انرژی در اطراف جوش یکنواخت تر است و خواص مکانیکی یکنواخت تری ایجاد می شود و در نتیجه مقاومت شکست لوله افزایش می یابد.
  • لوله های اتصال اسپیرال در برابر ضربه، فشار بالا و تغییرات دما مقاومت بیشتری دارند.
  • لوله های آب بندی شده برای انتقال سیالاتی مانند آب و فاضلاب، نفت و گاز در فشار و دمای محیط استفاده می شود.

لوله های بدون درز

اولین و بهترین روش ساخت لوله های بدون درز در گذشته فرآیند اکستروژن بود که ابتدا برای ساخت لوله های سربی و بعداً لوله های فولادی مورد استفاده قرار گرفت. امروزه برای ساخت لوله های بدون درز علاوه بر فرآیند اکستروژن از فرآیندهای دیگری مانند ریخته گری، اکستروژن، کشش عمیق، کشش لوله، شکل دهی جریان، ریسندگی و نورد لوله استفاده می شود. در سال های اخیر، فرآیند نورد لوله بیشترین استفاده را در ساخت لوله های بدون درز داشته است. دلیل آن این است که با این روش می توان لوله هایی با کیفیت بالاتر با طول و ضخامت بیشتر تولید کرد. فرآیند نورد لوله به سه دسته اصلی تقسیم می شود: نورد سوراخ دار، نورد تخت و نورد اصلاحی.

فرآیند نورد لوله

تاریخچه نورد لوله های بدون درز به سال 1880 برمی گردد. هنگامی که برادران منسمن در آن سال در کارخانه خود از شمش های استوانه ای پرونده می ساختند، متوجه شدند که وقتی این فایل ها به یکدیگر زاویه می دهند، هسته بیلت ها شل می شود و به پایان می رسد. در یک سوراخ در وسط قطعه. بلیط. پس از کشف آنها توانستند از این نوع نورد برای سوراخ کردن شمش های استوانه ای و استفاده از چاک مته برای ساخت لوله بدون درز استفاده کنند. سرانجام در سال 1890 آقای Max Mansmann نورد لوله را به عنوان یک فرآیند جداگانه برای ساخت لوله بدون درز معرفی کرد.

ساخت لوله بدون درز با استفاده از روش مانیسمان

فرآیند نورد لوله شامل سه نوع نورد طولی، عرضی و مورب بسته به نوع و نوع حرکت قطعه کار و موقعیت رول ها می باشد. در نورد طولی، محورهای غلتک ها موازی با یکدیگر اما عمود بر محور قطعه هستند. در این حالت رول ها در جهت مخالف می چرخند و تنها حرکت قطعه حرکت طولی در امتداد محور آن است. در نورد متقاطع محور رول ها با محور قطعه موازی است. در این حالت رول ها در یک جهت می چرخند و تنها حرکت قطعه حول محور آن است. در نورد متقاطع، محورهای غلتک با هم یک زاویه انحراف به نام زاویه پیشروی تشکیل می دهند. در این حالت رول ها در یک جهت می چرخند و قطعه به دلیل زاویه پیشروی رول ها علاوه بر حرکت دورانی، دچار حرکت طولی نیز می شود. شکل زیر انواع حالت های نورد لوله را نشان می دهد.

ساخت لوله های بدون درز با استفاده از فرآیند پیلگر

روش نورد پیلگر برای تولید لوله های بدون درز از بیلت های استوانه ای با سوراخ های اولیه استفاده می کند. در واقع برخلاف فرآیند نورد Mansman، فرآیند نورد بر روی پوسته استوانه ای انجام می شود. این فرآیند که تحت اثر Manseman عمل می‌کند، بسته به حجم فرآیند شکل‌دهی و میزان کاهش قطر به سه روش سرد، گرم و گرم انجام می‌شود. اجزای اصلی فرآیند پیلگر شامل رول های پیلگر، سنبه و پوسته سیلندر اولیه می باشد.

نورد مانیسمان با تنش های کششی ثانویه

انبساط این سوراخ ها در جهت طولی بیلت باعث ایجاد شکاف محوری در امتداد محور بیلت می شود. با قرار دادن پیستون در فاصله معینی از بیلت، این ترک در جهت عرضی باز می شود و انبساط سوراخ ها و خاصیت ارتجاعی مواد اطراف، سوراخ مورد نظر را در جهت طولی بیلت ایجاد می کند. در این فرآیند پیستون ثابت می شود و به انتهای سوراخ می رسد تا قسمت خالی چرخان را تغذیه کند. محل قرارگیری پیستون بسیار مهم و حیاتی است، اگر پیستون زودتر و قبل از ایجاد ترک به بیلت برخورد کند باعث فرسایش بیلت می شود و اگر پیستون خیلی دیر به بیلت برخورد کند باعث اکسید شدن بیلت می شود. در محل ترک و اکسید شدن بیلت باعث کاهش کیفیت سطح داخلی لوله تولید می شود.

کاربرد لوله مانیسمان

  • لوله مانیسمان برای خطوط فشار قوی مانند لوله گازی برای صنابع گاز
  • لوله فولادی مانیسمان برای خطوط در صنایع غذایی و دارویی
  • لوله مانیسمن برای خطوط هیدرولیک
  • لوله مانیسمان برای خطوط نفت و گاز